Deze website maakt gebruik van cookies. Als u onze website blijft gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.
Geschatte leestijd: 4 minuten
Technisch personeel blijft moeilijk te vinden, terwijl de traditionele paneelbouw er zwaar op leunt. Door processen te digitaliseren, kunnen deze medewerkers efficiënter worden ingezet. Zo kunt u een enorme efficiëntieslag maken door met ‘digital twins’ te werken in virtual prototyping. Dat is eenvoudiger dan u wellicht denkt.
Uw bedrijf hanteert al een kwarteeuw hetzelfde werkproces. Medewerkers uit generatie X horen wel over de onvermijdelijke digitalisering, maar hebben er weinig affiniteit mee. “Ik zal mijn tijd wel uitzitten”, is een veelgehoorde uitspraak.
Hoewel deze interne situatie het u lastig maakt te innoveren, merkt u dat het niet meer gaat. U weet dat u de (buitenlandse) concurrentieslag gaat verliezen als u de digitaliseringsslag niet op tijd maakt en deze medewerkers met pensioen zijn. In uw zoektocht naar een oplossing, hoort u steeds vaker de term ‘digital twin’ vallen.
Digital twins, ofwel digitale tweelingen, zijn virtuele digitale representaties van fysieke componenten. De vooraanstaande leveranciers van panelen en kasten stellen deze 3D-modellen beschikbaar via het Data Portal. Vanuit de onderliggende projectdata kan de kast direct in een 3D-weergave worden ingelezen en kunnen deze digitale componenten op eenvoudige wijze, middels drag and drop, worden ingedeeld tijdens virtual prototyping.
Dit maakt het mogelijk om, nog voor er ook maar één gat is geboord, de digitale kastdeur open te maken en problemen te signaleren en op te lossen.
Dankzij virtual prototyping komen problemen niet bij de bouw, maar al bij het ontwerp aan het licht. Zo kan bij een virtueel ontwerp al in een vroeg stadium rekening gehouden worden met hotspots. Ook kan eenvoudig de beste bedradingsinrichting worden berekend. Dit bespaart niet alleen tijd in zowel de voorbereiding als de uitvoering, maar laat u ook efficiënter met materiaal (koper) omgaan.
Virtual prototyping gaat veel verder dan alleen paneelbouw. Het is een tendens van het digitaliseren van alle processen die u maar kunt bedenken. Er komt geen pen meer aan te pas, alles gaat met de computer. Echter, vaak gebruiken verschillende afdelingen andere programma’s. Dit maakt vrije uitwisseling van gegevens soms lastig.
Het is daarom belangrijk de programmastructuur te doorbreken en in het gehele paneelbouwproces één transparante digitaliseringsflow te hebben. Een flow waarin data overal kan worden opgepakt en verrijkt. Dat vergt een nieuwe, digital-first visie binnen uw bedrijf.
EPLAN en Rittal zijn voorlopers op het gebied van het nieuwe, digitale werken en bieden sterk doorontwikkelde, volwassen software voor de paneelbouwsector. Van engineering en virtual prototyping tot directe aansturing van de RAS-productiemachines; dankzij onze oplossing komt er geen pen of boormachine meer aan te pas. Zo kunt u uw technisch personeel efficiënter inzetten.
Wilt u meer weten over de nieuwe, digitale manier van werken? Neem dan contact met ons op.