Deze website maakt gebruik van cookies. Als u onze website blijft gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.
Geschatte leestijd: 4 minuten
Om schakel- en besturingskasten te bewerken zijn verschillende hulpmiddelen ontwikkeld. Bijvoorbeeld machines om uitsparingen in een kast te maken voor het invoeren van kabelwartels, of gereedschappen zoals handponsen om handmatige bewerkingen te verrichten. Deze hulpmiddelen maken ieder deel uit van het Rittal Automation Systems (RAS)-portfolio. Maar wist u dat het portfolio ook slimme draadconfectioneeringsmachines bevat? Deze bieden interessante voordelen op het gebied van snelheid en continuïteit.
Er zijn drie modellen met ieder een specifieke handeling:
Door middel van aansluitende software wordt informatie over de lengte en diameter van de draad gegenereerd en in de knipmachine geïmporteerd. Op basis van die lijst knipt de machine draden op een specifieke lengte. De monteur hoeft enkel nog te selecteren welke draden hij nodig heeft, de lengte en het aantal.
De stripmachine bewerkt het begin en eind van de draad. Veel monteurs doen dit nu nog met handgereedschap. Met de machine kan hij echter automatisch een stukje van het begin en eind van de draad af laten strippen. Het is hierbij mogelijk om randvoorwaarden aan te geven, zoals de lengte van de strip en de diameter van de draad. Zo is de kwaliteit van de output altijd constant.
Is de draad eenmaal gestript, dan hoeft er alleen nog maar een adereindhuls gemonteerd te worden. De krimpmachine in een perslucht of elektrisch aangedreven variant perst automatisch de adereindhuls aan de gestripte draad. De monteur kan de draad daarna eenvoudig onder een aansluiting vastschroeven.
Doorgaans moeten monteurs veel handelingen verrichten om de bedrading handmatig te confectioneren. Met deze drie RAS-draadconfectioneeringsmachines op een rij, verandert dat in één vloeiend proces. Deze versoepeling maakt het geheel een stuk eenvoudiger, sneller en efficiënter. Daarnaast biedt het continuïteit vanwege de constante lengte van de draden en zorgt het voor minder restafval.
Na het handmatige draadconfectionering begint het volgende proces: paneelbedrading. Ook dit kunt u slim aanpakken. EPLAN Smart Wiring, een browser-based oplossing voor bedradingsoptimalisatie, bespaart u veel tijd, doordat het geen abstracte gewenste verbinding aangeeft, maar een realistische functionele bedradingsvolgorde gebaseerd op de werkelijke kastindeling.
Wilt u meer weten over EPLAN Smart Wiring? Download het whitepaper 'Paneelbedrading zonder schemakennis met Smart Wiring'.