Thomas Bionda: ook apen zijn bang voor verandering

117x
gedeeld

Thomas Bionda, gedragsbioloog van Apenheul, startte tijdens het Next Level event op geanimeerde wijze met een vergelijking tussen aap en mens. Overeenkomst tussen aap en mens in bijvoorbeeld intelligentie, het gebruik van werktuigen, transport of manieren om voedsel te zoeken.

Hij weet de zaal geboeid te houden met zijn relaas over de verschillen en overeenkomsten tussen apen en mensen. Hij maakt het onderscheid tussen zowel de aap als de mens in twee soorten leiders. De bully’s die op basis van fysieke kracht de macht naar zicht toetrekken, maar deze macht is vaak van korte duur. In tegenstelling tot de diplomatieke leider die er langer over doet om aan de macht te komen, maar hij weet deze macht ook vaak langer te behouden. Dit is macht op basis van gezag door coalities te sluiten. Deze diplomaten worden na hun leiderschap niet buiten de groep geplaatst, maar blijven een vooraanstaande positie behouden.

Thomas geeft andere voorbeelden, waarbij naar voren komt dat net als bij apen de mens moeite heeft met veranderingen. Dit is een belangrijk thema van deze middag.

117x
gedeeld

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet getoond.

Friedhelm Loh Group