De toekomst van de paneelbouw start nu!

296x
gedeeld

In mei vond het Next Level Inspiratie-event 2016 plaats. Met dit live event gaven we paneelbouwers inzicht in hoe in te spelen op de veranderende vraag en de toenemende concurrentie. Als ik dit event vergelijk met de bijeenkomst van pakweg twee jaar geleden, vallen mij meteen twee belangrijke veranderingen op. Twee zaken die tekenend zijn voor de fase waarin de paneelbouw zich nu bevindt: de vooravond van een grote verandering.

De toekomst van de paneelbouw start nu

Er wordt al heel lang gepraat over het feit dat de paneelbouw moet veranderen. Tijdens het event over dit onderwerp van twee jaar geleden waren er zo’n 35 personen aanwezig. Als ik dat vergelijk met de opkomst van dit jaar, dan zie ik een forse stijging. Dit jaar waren er ruim 100 paneelbouwers uit alle delen van het land aanwezig. Je kunt hieruit concluderen dat de toekomst begint te leven bij de paneelbouwers. De vraag is niet meer wanneer we moeten inspelen op de markt, maar hoe.

Het belang van samenwerken

Een tweede wat mij opviel was de openheid waarmee paneelbouwers spraken over hun veranderende vak en de uitdagingen die dit met zich meebrengt. Verschillende sprekers vertelden hoe zij omgaan met de marktdruk. Hoe kun je sneller produceren met behoud van kwaliteit? Wanneer ben je klaar om te automatiseren en hoe start je hiermee? Veranderen levert weerstand op, wat kun je verwachten? Hoe houd je medewerkers gemotiveerd? En hoe krijg je leveranciers zover dat zij leveren volgens jouw wensen? Eigenlijk waren alle sprekers het er over eens dat digitalisering, informatiegedreven werken en samenwerken de belangrijke factoren zijn voor een succesvolle bedrijfsvoering anno 2020.

Het waren echter niet alleen de sprekers die openhartig vertelden over de toekomst van de paneelbouw. Tijdens de vragenronde en ook tijdens het afsluitend buffet zag ik verschillende mensen met elkaar in discussie gaan over dit belangrijke thema.

Terugkijkend ben ik er van overtuigd dat de meeste paneelbouwers heel goed beseffen dat het nu de tijd is voor verandering. Maar hoe neemt u deze grote stap? Freddie van de Kolk van Moekotte vatte de twee grootste vragen van deze dag heel mooi samen:

“Zijn we er klaar voor?”
- Nooit. Maar u moet ooit de eerste stap zetten. De toekomst begint nu.

“Verdient automatisering zich terug?
- Ja, altijd. De tijdbesparing van het digitaal engineeren is enorm.

De hele presentatie van Freddie van de Kolk en de presentaties van alle andere sprekers zijn terug te lezen op onze special over het Next Level Inspiratie-event 2016. Kon u niet aanwezig zijn, dan kan ik u deze special over de toekomst van de paneelbouw zeer aanbevelen!

296x
gedeeld

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet getoond.

Friedhelm Loh Group