Smart Wiring, allesbehalve langdradig!

Gepubliceerd op 9 November 2019 door Edgar Hoogakker, Product Manager, Rittal B.V.

Draadconfectie is het meest tijdrovende onderdeel van het inrichten van besturingskasten. Een inventarisatie uit 2017 maakt duidelijk dat dit ongeveer de helft van de totale arbeidstijd kost. Een WireTerminal stelt bedrijven in staat hierop veel tijd te besparen. Dat kan als ze volledig datagestuurd werken met Smart Wiring tool in combinatie met EPLAN Pro Panel. Alles staat of valt met data.

De Rittal geautomatiseerde draadconfectiemachine WireTerminal WT 36 kan 36 draden tegelijk aan. De WireTerminal knipt draden met doorsneden van 0,5 mm² t/m 2,5 mm² dankzij de EPLAN Pro Panel routeringssoftware op de exact lengte af, waarbij de software rekening houdt met de inbouwhoogte. (een Excel import is ook mogelijk)
Over een aanloop- en een meetrol trekt de terminal de draden naar binnen vanuit een draaddepot. Bij de strip-krimpautomaat (RC of R8E) wordt de ader aan beide zijde gestript en voorzien van een adereindhuls. Dit uiteraard met een constante snelheid en kwaliteit. Twee printers zorgen voor de codering van de draad. Desgewenst kan de draadcode zelfs elke tien centimeter worden aangebracht. De kortste draad die kan worden geproduceerd bedraagt 23 centimeter en het maximum bedraagt 10 meter.

Acht keer sneller

De WireTerminal maakt 240 draden per uur: acht keer meer dan handmatig dezelfde strip/krimpautomaat mogelijk is. Bij gebruik in combinatie met EPLAN Pro Panel levert de terminal alle draden in de juiste montage-volgorde aan. Een beeldscherm laat vervolgens zien waar in de kast de draad moet komen. Een kind kan de was doen.

Kinderspel

En dat is een interessant aspect van dit 'Smart Wiring': de visuele vertaling van schema's is zo duidelijk, dat er geen elektrotechnici nodig zijn voor de montage. Het moet HR-mensen als muziek in de oren klinken dat niet-technisch geschoolde medewerkers dit werk kunnen uitvoeren, nu technisch personeel zo moeilijk te vinden is. Ook de overdracht van het werk van de ene (parttime) medewerker naar de andere is kinderspel.